Op 30 oktober 2008 verscheen in het Belgisch Staatsblad de Wet betreffende de toetreding van België
. tot het Verdrag inzake de verjaring bij internationale koop van roerende zaken, gedaan te New York op 14 juni 1974, en
. tot het Protocol tot wijziging van het verdrag inzake de verjaring bij internationale koop van roerende zaken, gedaan te Wenen op 11 april 1980.
Het Verdrag van New York van 14 juni 1974 schrijft eenvormige regels voor met betrekking tot de voorwaarden van de verjaring van internationale koopovereenkomsten.
Het Verdrag van Wenen van 11 april 1980 harmoniseert de regels die van toepassing zijn op de totstandkoming van internationale koopovereenkomsten.
woensdag 12 november 2008
Verjaring Internationale Koopovereenkomst Verdrag Wet
Uitbreiding van Google met de Chrome webbrowser, verontrust Privacy-advocaten
Het betreft een Engelstalig artikel van de Washingtonpost.com waarbij meegedeeld wordt dat advocaten erop wijzen dat Google meer en meer indringt in het dagelijks leven en daardoor een bedreiging kan worden van de privacy.
Door technische ontwikkeling is het immers mogelijk steeds meer informatie te verzamelen en op te slaan. ‘Chrome’, Googles nieuwe webbrowser, is hiervan een voorbeeld.
maandag 23 juni 2008
Tips: website privacy
- Uw privacybelofte wordt best in een aparte pagina opgenomen (eventueel pop-up scherm bij een elektronisch formulier). Het statement moet goed gestructureerd zijn. Het start best met een identificatie van de verantwoordelijke (met onder meer het adres), daarna de doeleinden van de gegevensverwerking, de rechten die de wet verleent en de procedures om die rechten uit te oefenen. Ten slotte meldt u best een contactadres (telefoon, e-mail) waar men terecht kan voor informatie over uw privacybeleid.
- Uw privacybeleid is best toegankelijk vanuit uw homepage. Vergeet echter niet deze informatie ook mee te delen op het formulier (feedback-, bestelformulier, enz.) waarmee u persoonsgegevens verzamelt. U kan ook bijvoorbeeld een link leggen bovenaan uw formulier met het privacystatement.
- Uw doeleinden moeten volledig en waarheidsgetrouw weergegeven worden. Bepaalde doeleinden, zoals het gebruik van de data voor direct marketing of commerciële acties door derden moeten gepaard gaan met het voorleggen van keuzes aan de consument. De consument heeft namelijk het recht om zich te verzetten tegen dit gebruik van haar/zijn data. Het best formuleert u dit in het online formulier met een vakje dat aangevinkt kan worden indien de consument zich wenst te verzetten (opt-out). U kunt ook verkiezen om de expliciete toestemming van de consument te vragen (opt-in).
- Een laagdrempelige manier om het recht op inzage en verbetering te kunnen uitoefenen is het online en beveiligd kunnen aanpassen van zijn gegevens. U kunt ook standaardformulieren voorzien om dit recht te kunnen uitoefenen. Belangrijk is evenwel dat men de persoon die dit recht wenst uit te oefenen duidelijk kan identificeren.
- Het is niet alleen belangrijk om conform de wet de nodige informatie te verlenen. Intern moeten ook de nodige procedures ontwikkeld worden om bijvoorbeeld het uitoefenen van een recht op inzage, correctie of verzet snel mogelijk te maken. Best houdt men ook een logboek bij waarin de procedures, het privacystatement en de documenten van de officiële aangifte bewaard worden. Indien het privacystatement wijzigt, dan moeten de betrokkenen op de hoogte gebracht worden en eventueel nieuwe keuzes voorgelegd worden, bijvoorbeeld wanneer men eerder verzamelde gegevens voor een nieuw doel wenst te gebruiken dat onverenigbaar is met de eerder meegedeelde doeleinden.
- Wees voorbereid op eventuele vragen. Laat de e-mails over het privacybeleid bij één persoon of team terechtkomen die over de nodige informatie beschikken om snel en duidelijk te kunnen reageren op dergelijke verzoeken. Indien u regelmatig met dezelfde vragen geconfronteerd wordt, dan kunt u de antwoorden opnemen in een FAQ-pagina.
Tips Hoe tot een consensus komen?
Tips: Hoe komen tot een consensus
1) Identificeer alle mogelijkheden en gezichtspunten. Houd alle discussie tegen alvorens alle gezichtspunten gekend zijn.
2) Ga op zoek naar overlapping. Groepeer de gemeenschappelijke punten alvorens de discussie te starten.
3) Luister naar de verschillende perspectieven. Vooraleer over te gaan tot de evaluatie van de meningsverschillen, moet iedereen de kans krijgen om zijn gezichtpunt te verdedigen.
4) Stel alternatieven of compromissen voor. Door de mensen te verplichten om naar elkaar te luisteren, kweek je wederzijds begrip wat alternatieven of compromissen vergemakkelijkt.
5) Test de consensus. Wanneer uiteindelijk iedereen op één lijn lijkt te zitten, ga je individueel vragen of hij of zij het besluit actief ondersteunt. Ermee eens zijn volstaat niet!
basiscontract in 10 stappen checklist
De 10 stappen voor een goed contract
- eerst het contract en dan uitvoeren, niet omgekeerd;
- gebruik uw briefhoofd;
- bevat de gegevens van beide partijen: naam (van het bedrijf), adres, tel.nrs, ondernemingsnummer;
- is gedateerd: wanneer is de overeenkomst ondertekend;
- bevat een gedetailleerde beschrijving van hetgeen zal gedaan of geleverd worden;
- bevat de prijs in Euro voor alles wat gepresteerd wordt;
- bevat een datum waarop de overeenkomst van start gaat en wanneer het contract eindigt;
- voorziet een betalingsmodaliteit;
- voorziet een modalitet van beëindiging;
- voorziet welk recht van toepassing is en de rechtbanken die bevoegd zijn in geval van geschillen;
vrijdag 30 mei 2008
Belgium.be Aangepast
Premier Yves Leterme en minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne hebben de nieuwe versie van het federale portaal Belgium.be gelanceerd.
De nieuwe website opteert voor het "breed maar niet diep"-principe. De inhoud wordt zodanig voorgesteld dat een gebruiker makkelijk naar de juiste plaats wordt geleid. De inhoud wordt met andere woorden gedecentraliseerd beheerd door de verschillende administraties, maar door een vijftienkoppig team van webredacteurs op Belgium.be overzichtelijk toegankelijk gemaakt.
woensdag 28 mei 2008
Vakantie Timesharing Reglementering Wetgeving
De vakantieperiode komt eraan! De verleiding is voor velen groot om een koopje te doen en een stukje van paradijs te kopen… Pas op!
De FOD economie en het European Consumer Centre Belgium voeren een gezamelijke actie om de consument bewust te maken van de gevaren van time-sharing.
Juridische Info is terug te vinden:
zondag 25 mei 2008
Onderhandelingstips Bizz Magazine
In Bizzmagazine van deze week (22/04/2008) mocht ik de volgende onderhandelingstips lezen van Nicolas Sarkozy. Ik pas ze zelf ook toe.
4 onderhandelingstips van Nicolas Sarkozy
De Franse president staat bekend als een uitstekend onderhandelaar. Hoe haalt hij zijn slag thuis?
1. Zwoeg op uw dossiers tot u ze in detail kent. Sarkozy stort zich op technische dossiers en probeert alles wat op het spel staat te doorgronden. Volgens Sarko kunt u alleen meester zijn van de onderhandeling, als u de materie perfect beheerst.
2. Zorg vanaf het begin voor een gemoedelijke sfeer. Voor de onderhandeling echt begint, zorgt de Franse president met humor en persoonlijke vragen voor vertrouwen. Zelfs al is het voor een president moeilijk om vertrouwelijk met mensen om te gaan, toch raakt hij mensen aan om een persoonlijke band te creëren.
3. Huldig het adagium "voor wat hoort wat"
Sarkozy heeft een verleden als advocaat. Hij zal nooit een toegeving doen als hij daar niets mee bekomt. Hij zal ook nooit de vragen die op de agenda staan uit de weg gaan.
4. Leg veel druk op het andere kamp
De Franse president probeert zelf het tempo van de onderhandeling te bepalen en kan de tegenpartij zo uit evenwicht brengen. Als hij in een sterke positie staat, wil hij de vergadering snel afronden. Als zijn onderhandelingspartner hem daarentegen iets wil opdringen, zal hij de discussie laten aanslepen.
vrijdag 9 mei 2008
Overdracht auteursrechten website
Een opdrachtgever vraagt aan een reclamebureau, mijn cliënte, de auteursrechten over te dragen van de website die zij hebben gebouwd.
Ik vind het de moeite waard dit op mijn blog te plaatsen omdat ik zelf geconfronteerd werd met het feit dat op het ogenblik dat ik een van mijn professionele websites wou overdragen aan andere host, geconfronteerd werd met tegenwerking van de oorspronkelijke websitebouwer. Ik had een enorm bedrag betaald voor het ontwerpen van de website. De meeste ideeën kwamen trouwens vanzelf. Ik was bijgevolg verbouwereeerd toen de oorspronkelijke websitebouwer weigerde de ‘sourcecode’ van de website over te maken. Inderdaad was hieromtrent niets overeengekomen doch ik voelde me bedrogen…
De opdrachtgever in kwestie is bijgevolg professioneel en vraagt dus terecht aan mijn cliënte, het reclamebureau, om een afzonderlijke overeenkomst op te stellen voor het overdragen van de de auteursrechten met betrekking tot de website.
Conclusie is dat er een evenwicht dient te zijn tussen de belangen van de websitedesigners of ontwerpers enerzijds en de prijs die voor de website betaald wordt. De prijs heeft dus de niet alleen betrekking op de creatie maar tevens op de eventuele overdracht van rechten op deze creatie zodat de opdrachtgever niet economisch wordt geblokkeerd. Hij moet immers de mogelijkheid hebben de website optimaal te kunnen benutten, wijzigingen aan te brengen, zelfs over te dragen zonder daarvoor telkens de oorspronkelijke auteur om toestemming te vragen of te moeten betalen. Een overeenkomst maakt dit mogelijk.
woensdag 30 april 2008
China niet alleen werkplaats maar ook design. En nu? Wie kopieert wie?
“Het ligt op voorspelbare wijze besloten in het heden dat de Chinezen zodra ze merken dat hun eigen merken gekopieerd gaan worden, een eind zullen maken aan het gekopieer, zoals TAIWAN gedaan heeft”. “De Chinezen beginnen te beseffen dat design waarde toevoegt –voor henzelf. Tegenwoordig heeft China 400 scholen die ontwerpopleidingen aanbieden, die in totaal 10.000 industriëel ontwerpers per jaar afleveren, terwijl dat er in het jaar 2000 nog maar 1500 waren. Design is nu een van de populairste beroepsopleidingen aan de Chinese universiteiten. Honderden designadviesbureaus verschijnen er, vooral in de drie grote steden: Sjanghai, Beijing en Guangzhou. Chinese bedrijven richten hun designafdelingen op, en het aantal personeelsleden ervan groeit.”Dit las ik in het boek: “De knop om” van de Amerikaan John NAISBITT. (http://www.naisbitt.com/home.php) Waar zal in België/Vlaanderen onze toegevoegde waarde liggen als China meer is dan de werkplaats van de wereld zoals de meesten onder ons nog denken? En er is niet alleen China.
vrijdag 28 maart 2008
Merk Functie Communicatie Publiciteit
Het merk heeft een publiciteitsfunctie (T. Van Innis, Les signes distinctifs, Brussel, De Boeck & Larcier, 1997, nr. 519) en een communicatiefunctie.
Door middel van een merk probeert een onderneming een bepaalde boodschap over te brengen, bvb. avontuur, sportief…
De boodschap dient om het merk te promoten en beter te verkopen.
Merk Functie Identificatie
De essentiële functie van een merk is de identificatie van een onderneming (H.v.J. 4 mei 1999, Windsurfing Chiemsee/ Huber, I.R.D.I. 2000, 233, randnr. 46). Het merk moet de herkomst van de waar of de dienst aangeven zodat de consument die door het merk aangeduide waar heeft verkregen of aan wie de door het merk aangeduide dienst is verleend bij een latere aankoop of opdracht, in geval van een positieve ervaring, die keuze kan herhalen of, in geval van een negatieve ervaring, een andere keuze kan maken (Ger. Eerste Aanleg E.G. 25 september 2002, Viking-Umwelttechnik/ BHIM, randnr. 25, geciteerd in E. Gotzen en M. Carly, Overzicht van rechtspraak Merkenrecht (1990-2002), T.P.R. 2002, nr. 40.
vrijdag 14 maart 2008
Vertrouwen? Vertrouwelijkheidsovereenkomst Tarief
Mijn cliënt weet het nu: 'spreken is zilver, zwijgen is goud'.
Maar om vooruit te gaan moet je spreken en veel informatie prijsgeven om iemand te overtuigen je partner te worden. Maar je wil natuurlijk niet dat die met jou idee gaat lopen. Een vertrouwelijkheidsovereenkomst kan niet ontbreken in van uw strategie. Je kan een standaardovereenkomst bekomen voor 150 €. Klik hier. Die wordt je dan per mail doorgestuurd.
zondag 2 maart 2008
Procedure verliezen kost nog meer geld! Waartoe leidt dit?
Doordat sinds 1 januari 2008 de verliezer van een rechtszaak niet meer alleen zijn eigen raadsman moet betalen, maar ook (gedeeltelijk) de advocaat van zijn tegenpartij, kan het kostenplaatje hoog beginnen oplopen. Er kunnen immers ook nog expertisekosten etc. zijn. Je moet maar eens de pech hebben gelijk te hebben en geen gelijk te halen. Dit roept uiteraard veel vragen op. Welke gevolgen brengt dit met zich mee? Zullen alleen vermogende mensen nog durven procederen of juist onvermogende mensen die toch niet kunnen betalen en waarop niet kan worden uitgevoerd? Zullen minvermogenden nog meer beroep gaan doen op de Staat om bij te springen? Lost een rechtsbijstandverzekering iets op? Gaat het kostenplaatje niet nog duurder worden? Gaat er niet meer eigen recht gedaan worden? Zal er hierdoor meer aan bemiddeling gedaan worden? De toekomst zal het uitwijzen.
Ereloon Advocaat
In de Standaard, Vlaams Brabant, is een artikel gepubliceerd over de Rechtsplegingsvergoeding en de erelonen van advocaten. De les is: ‘ maak afspraken die richtlijnen inhouden want de rechtsplegingsvergoeding zal veelal niet volstaan.’
Hierbij het artikel:
Procederen duurder voor verliezende partij
Het is moeilijk om vooraf in te schatten hoeveel werk een zaak zal meebrengen. Toch is het belangrijk aan te dringen op een realistische raming
Wie een proces wint, heeft sinds 1januari 2008 recht op een wettelijke 'rechtsplegingsvergoeding'. Dat is een forfaitaire vergoeding die door de verliezende partij betaald moet worden om de advocatenkosten van de winnaar te vergoeden. Ook vóór deze nieuwe wet in voege trad, had de winnaar van een procedure recht op zo'n vergoeding. Maar die vergoedingen waren eerder symbolisch, van minimum 40 tot maximum 500 euro. Al sinds een Cassatie-arrest in 2004 bestond er discussie over deze vergoeding. Daaraan heeft de wetgever een einde gemaakt door de rechtsplegingsvergoedingen gevoelig op te trekken. En daarmee is de hele discussie gesloten: buiten de verhoogde rechtsplegingsvergoeding kan voortaan geen enkele vergoeding voor advocatenkosten meer toegekend worden. De hoogte van de vernieuwde rechtsplegingsvergoeding hangt af van de inzet van het proces. Om een idee te geven: voor vorderingen tussen 5.000 en 10.000 euro bedraagt het basisbedrag 900 euro. De rechter kan dit bedrag weliswaar verlagen tot 500 euro of optrekken tot 2.000 euro indien dat wenselijk en verantwoord is. Voor geschillen van 20.000 tot 40.000 euro bedraagt de basisvergoeding 2.000 euro, met een minimum van 1.000 en een maximum van 4.000 euro. Is een vordering niet in geld waardeerbaar, bijvoorbeeld als het gaat om een discussie over burenhinder of over de toewijzing van de kinderen bij een echtscheiding, dan bedraagt het basisbedrag van de rechtspleginsvergoeding 1.200 euro. Dat bedrag kan evenwel verlaagd worden tot 75euro of verhoogd tot 10.000 euro wanneer de omstandigheden het verantwoorden. Hoewel deze wettelijke rechtsplegingsvergoedingen een stuk hoger liggen dan de aalmoezen van vroeger, leidt het geen twijfel dat ook deze verhoogde bedragen in vele gevallen niet volstaan om de werkelijke ereloonnota van de advocaat te betalen. Want advocaten zijn dure vogels. We hebben allemaal al wel verhalen gehoord van zaken waarbij de 'winst' amper volstond om het honorarium van de advocaat te betalen... De uurlonen van advocaten liegen er dan ook niet om. Een courant advocatenereloon ligt vandaag de dag rond 110 à 120 euro per uur. Goedkope of beginnende advocaten verlenen hun diensten soms al vanaf 60 à 70euro per uur. In grote kantoren daarentegen zijn uurlonen van 200 à 250 euro of meer, dan weer helemaal geen uitzondering. En bij zo'n tarieven kan het snel oplopen. Enkele besprekingen met een klant, wat heen en weer conclusies formuleren, een pleidooi voorbereiden en het pleitwerk zelf kosten immers al snel ettelijke uren tijd. Daarbovenop komen nog de administratie- en algemene kantoorkosten van de raadsman. Het spreekt voor zich dat zelfs de verhoogde rechtsplegingsvergoeding vaak niet zal volstaan om al deze kosten te dekken. Verder moeten er bij de meeste procedures ook een aantal gerechtskosten betaald worden, zoals dagvaardingskosten, rolrechten, kosten van beëdigde vertalingen, deurwaarderskosten, expertises, enzovoort... Die staan los van de advocatenkosten en worden dus niet gedekt door de rechtsplegingsvergoeding. Meestal worden de gerechtskosten voorgeschoten door de eisende partij en worden ze nadien via het vonnis ten laste gelegd van de verliezende partij. Dat is overigens geen gevolg van de nieuwe wet maar is al jaren de gangbare praktijk. Omdat uurtarieven op zich weinig zeggen wanneer je geen idee hebt over het aantal uren dat gepresteerd zal worden, maak je hierover best de nodige afspraken voor je een advocaat aan het werk zet. Uiteraard is het moeilijk om vooraf correct in te schatten hoeveel werk een zaak zal meebrengen. Daarom wordt bij het begin meestal een voorschot of provisie gevraagd door de advocaat en volgen er nadien bijkomende voorschotten in functie van de evolutie van het dossier en van de gepresteerde uren. Dat is bijna onvermijdelijk. Toch is het belangrijk bij het begin van een zaak aan te dringen op een realistische raming. Al was het maar om te laten voelen dat je de kosten niet uit de hand wil laten lopen. Geraak je het niet eens met je advocaat over het aangerekende honorarium en kom je er onderling niet uit, dan kan je de hulp inroepen van de stafhouder, zeg maar het hoofd van de balie waarvan de advocaat lid is. In Vlaanderen zijn er 14 verschillende balies, en dus ook 14 stafhouders. Het is de taak van de stafhouder om bij een geschil beide partijen te begeleiden in hun zoektocht naar een oplossing. Lukt het niet om een dossier via arbitrage of in der minne te regelen, dan kan je er nadien altijd nog mee naar de rechter stappen. Maar dan beginnen de advokatenkosten natuurlijk opnieuw te lopen... www.advocaat.be
donderdag 14 februari 2008
Rechtsplegingsvergoeding, Verliezende partij betaalt!
De rechtspleginsgvergoeding wordt bepaald afhankelijk van het financieel belang van de zaak. De rechtbank kan verhogen of verlagen tot een maximum of een minimum. Zij kan rekening houden met de financiële draagkracht van de verliezende partij, de complexiteit van de zaak, de belangrijkheid van de contractuele vergoedingen welke al overeengekomen zijn en het kennelijk onredelijk karakter van de situatie.
Vordering | Basisbedrag | Minimumbedrag | Maximumbedrag |
tot 250 € | 150 € | 75 € | 300 € |
van 250,01 - 750 € | 200 € | 125 € | 500 € |
750,01 - 2.500 € | 400 € | 200 € | 1000 € |
2.500,01 - 5.000 € | 650 € | 375 € | 1.500 € |
5.000,01 - 10.000 € | 900 € | 500 € | 2.000 € |
10.000,01 - 20.000 € | 1.100 € | 625 € | 2.500 € |
20.000,01 - 40.000 € | 2.000 € | 1.000 € | 4.000 € |
40.000,01 - 60.000 € | 2.500 € | 1.000 € | 5.000 € |
60.000,01 - 100.000 € | 3.000 € | 1.000 € | 6.000 € |
100.000,01 -250.000 € | 5.000 € | 1.000 € | 10.000 € |
250.000,01 - 500.000 € | 7.000 € | 1.000 € | 14.000 € |
500.000,01 - 1.000.000 € | 10.000 € | 1.000 € | 20.000 € |
boven 1.000.000,01€ | 15.000 € | 1.000 € | 30.000 € |
Koninklijk Besluit van 26. oktober 2007 (Belgisch Staatsblad van 9.11.2007)
Klik hier om het KB op te vragen.
--
Geplaatst door Doukhopelnikoff.com Advocaat en Visie op Advocaat en Visie door Stephan Doukhopelnikoff op 2/14/2008 02:06:00 AM
Vastgoed, Minnelijke verbreking verkoopsovereenkomst onroerend goed
Het Vlaams Gewest voorziet een specifiek vast tarief ter registratie bij een minnelijke ontbinding of vernietiging van een onderhandse koopovereenkomst (de zogenoemde ‘compromis’).
Bij het afsluiten van een verkoopsovereenkomst is er enkel de mogelijkheid de verkoop toch af te dwingen of de verkoop te ontbinden wanneer een partij in gebreke blijft.
Verkoper en koper moeten zich hoofdelijk houden aan het betalen van deze schuld. als de termijn verstreken is, bovendien kunnen er boeten worden opgelegd.
Een minnelijke ontbinding van de verkoop kan voor problemen zorgen, met name op fiscaal gebied. Het belastingbestuur zou kunnen achten dat het om een wederverkoop van hetzelfde vastgoed van de verkoper aan de koper gaat, wat dan weer leidt tot het heffen van nieuwe registratierechten (in het Vlaamse gewest 10%). Zowel de verkoper als de koper wensen uiteraard zo’n dubbele belastinginning te voorkomen, aangezien ze ondeelbaar gehouden zijn tot de betaling van deze rechten. Het kan dus niet de bedoeling zijn om die situatie zo te laten, zoals soms wordt vastgesteld.
Het Vlaams Decreet voorziet nu in een vast recht van 10 euro als de compromis niet door een authentieke akte wordt bevestigd.
Klik hier om het decreet per mail op te vragen.
maandag 11 februari 2008
Safer Internet Day
Onder het toezicht van de Europese Commissie wordt op 12 februari de Safer Internet Day gehouden.
Meer informatie is terug te vinden op de Belgische site. Op deze site is er eveneens informatie te vinden over de verscheidene problemen / misdrijven waarmee het internet te kampen heeft. Het is tevens een meldpunt.
zondag 10 februari 2008
Legal English
“Legal terms may look the same in different languages, but their legal meaning may be significantly different. After all, the meaning of
legal terms comes from the codes and legal opinions of the legal system in question, and legal systems differ from country to country.”
Legal Dictionary at TheFreeDictionary: http://legal-dictionary.thefreedictionary.com
Law Dictionary at FindLaw.com:http://dictionary.lp.findlaw.com Nolo's Legal Glossary:http://www.nolo.com/glossary.cfm
Multilingual Legal Glossary:http://www.legalglossary.ca/dictionary/index.aspVancouver Community College provides a glossary of 5000 Canadian legal and court-related terms in English Plain Language, and their equivalents in six other languages(Chinese, Farsi, Punjabi, Russian, Spanish, Vietnamese).
zaterdag 9 februari 2008
Kopen, Internet en Europa, Problemen?
Een probleem bij een aankoop op het internet in Europa? Wist u dat u dit geschil kan voorleggen aan een Europees Centrum voor de Consument. De Europese Commissie leidt 27 centra in Europa. Dit Centrum zal zoeken naar een oplossing via haar netwerk. In België: ECC BELGIUM, BE-Brussel, Hollandstraat 13, 025423346.
woensdag 6 februari 2008
Kettingverkoop, Piramideverkoop, Strafbaar! Wat met Multi-Level-Marketing?
‘De Tijd’ laat weten dat een bedrijf strafrechtelijk veroordeeld is door het Hof van Beroep te Antwerpen voor kettingverkoop, ook piramideverkoop genoemd.
De reacties op dit artikel zijn interessant.
Opmerking: Kern is dat het gaat om een klacht van Belgacom, dus van een concurrent. Dat het parket zelf dergelijke initiatieven zou beginnen te nemen zou economisch verstrekkende gevolgen kunnen hebben… Immers vele ‘winstgevend’ verkoopsystemen leunen aan bij deze soort van verkoop. In de sector wordt de legale variant Multi-Level-Marketing of MLM-marketing genoemd.
maandag 4 februari 2008
Onroerend Goed, Pas op met simulaties van de bank!
Een man uit Borgloon koopt een huis op basis van de simulatie van de mogelijke lening. Uiteindelijk blijkt dat hij 800 € per maand meer zou moeten betalen, meldt het Belang van Limburg vandaag. Als hij de verkoop wil annuleren kost dit een schadevergoeding.
Opmerking: Sluit uw overeenkomst steeds onder de opschortende voorwaarde van het bekomen van een lening. In casu kan eveneens gekeken worden naar de precontractuele aansprakelijkheid van de bank.
Belgische Telecomwet voor EU-Hof
De Europese Commissie daagt België voor het Europese Hof van Justitie in Luxemburg omdat de Belgische berekening van de kosten voor universele dienstverlening in de telecomsector niet strookt met de Europese regels. Dat heeft de Commissie donderdag meegedeeld. De berekening van de sociale tarieven is volgens de Commissie niet voldoende transparant. Daardoor dreigt het risico op overcompensatie, een mechanisme dat voornamelijk de traditionele operator Belgacom ten goede zou komen.
Bron: Het Belang van Limburg 31/01
donderdag 31 januari 2008
Downloaden, Privacy en Strafrecht
Europese rechters mogen weigeren in te gaan op de vraag van de muziek- en filmindustrie dat telecombedrijven de identiteit zouden moeten vrijgeven van mensen die illegaal bestanden uitwisselen via het internet.
Dat heeft het Europees Hof in een arrest bepaald naar aanleiding van een zaak in Spanje waar internetprovider Telefonica geweigerd de namen bekend te maken van mensen die via KaZaa illegaal films en muziek uitwisselden. Telefonica stelt dat de Spaanse wet dit vrijgeven van persoonsgegevens enkel toelaat in een strafzaak, of een zaak van nationale veiligheid. Het Europese Hof bepaalde nu dat in civiele procedures de Europese rechters akkoord mogen gaan met de weigering van de telecombedrijven om downloaders en verspreiders van films en muziek publiek te maken.
ICT Stagnatie in de sector
Agoria (Federatie van de Belgische technoligiesector) deelt mee dat na een uitstekend jaar de technologiesector in 2008 zal stilvallen. De belangrijkste boosdoeners zijn de internationale conjunctuurvertraging, de verdere herstructureringen in de automobielsector en een tekort aan technisch geschoold personeel.
Parkeerbonnen
Een Oostendse rechter heeft een dokter gelijk gegeven die zich verzette tegen de betaling van parkeerbonnen. Het systeem van de privé parkeerfirma’s wordt dus ondermijnd. Het parkeerbedrijf had inlichtingen ingewonnen m.b.t nummerplaat adresgegevens ingewonnen. De dokter vond dat in strijd met de wet op de privacy. Een redenering die de rechter volgde.Tot het DIV-bestand hebben enkel toegang: gemeenteambtenaren, politie, douane of gerechtsdeurwaarders voor welomschreven doelen. Private firma's hebben geen toegang.Er is wel discussie. Er zijn ook al vonnissen geweest van rechters die uitdrukkelijk stelden dat zo'n privéparkeerfirma dat wel mag doen via de gemeente of de politie. Op voorwaarde dat de gegevens enkel gebruikt worden voor dat ene doel en nadien meteen vernietigd worden. Alleen hebben dergelijke uitspraken weinig kracht van wet. Dus best een wettelijke regeling.
Blogarchief
-
▼
2008
(28)
-
►
februari
(9)
- Rechtsplegingsvergoeding, Verliezende partij betaalt!
- Vastgoed, Minnelijke verbreking verkoopsovereenkom...
- Test je verslaving
- Safer Internet Day
- Legal English
- Kopen, Internet en Europa, Problemen?
- Kettingverkoop, Piramideverkoop, Strafbaar! Wat me...
- Onroerend Goed, Pas op met simulaties van de bank!
- Belgische Telecomwet voor EU-Hof
-
►
februari
(9)